Kiinnostuneet

From Hackerspaces in Finland
Jump to: navigation, search

Tämä teksti on kirjoitettu Helsinki HackLabia ajatellen, sillä merkittävä osa projekteistamme tulee liittymään elektroniikkaan ja siihen liittyvään koodaamiseen, sekä kyseisten asioiden soveltamiseen erilaisilla poikkitaiteellisilla ja -tieteellisillä tavoilla. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä mitä kaikkea yhteisöllinen töpaja voi mahdollistaa, ja kategorioita voi tietenkin lisäillä vaikka kuinka paljon.

Millaisia ihmisiä toimintamme (mahdollisesti) kiinnostaa?

(Who will be interested about us?)

(Tai: millaisille ihmisille pystymme tarjoamaan jotain?)

Seuraavan lista on enemmän liukuva skaala, kuin tiukka lokerikko. Ja voipa yhdessä ja samassa ihmisessä yhdistyä kaikki allamainitut.

Katso myös Jäsenhankinta

Taiteilijat ja käsityöläiset

(Artists and artisans)

LilyPad Arduino koruompeleessa. Valokuva: Becky Stern.

[Tähän jotain, ainakin lisää kuvia, jos ei muuta. Kaikkien esimerkkien ei tarvitse olla Amerikasta eikä niin geekillistisiä...]

Mistä löytyy, mitä lukevat (tähän paljon lisää, blogeja, uutisryhmiä, myös kotimaisia):

Modaajat, tuunaajat, virittelijät, circuit-benders

(Modders, tuners and circuit-benders)

Tämän ryhmä sijoittuu perinteisten tekniikkaharrastajien ja taiteilijoiden välimaastoon, ja luultavasti sisältää molemman lajin ihmisiä. Näissä projekteissa ei rakenneta tiettyä laitetta vakio-ohjeiden mukaan, vaan lisätään johonkin olemassaolevaan tuotteeseen täysin oma persoonallinen tatsi. Circuit-bending on oma alalajinsa, jossa joko modataan esim. syntikoita tai muita elektronisia musiikki-instrumenttejä äänen "parantamiseksi", tai rakennetaan erilaisesta e-rojusta jotain täysin uutta. (Katso KOELSEn linkki alla.)

Mitä lukevat, mistä löytyy:

Demoscene ym. ääni- & valo- & grafiikkaihmiset

(Demoscene and other Light, Sound & Graphics -oriented people)

Demoskenessä yhdistyy tekninen virtuositeetti (assu-, C- ym. koodaus, nykyään usein myös spesiaali- tai muuten modattu rauta) sekä visuaalinen ja musiikillinen lahjakkuus.

(Tämä on tynkä, jatkakoon se ken tietää enemmän.)

Linkkejä:

  • Demoskene - Wikipedia-artikkeli.
  • Milkymist - FPGA-piirillä toteutettu projekti MilkDrop-efektien luomiseen reaaliaikaisesti.

Elektroniikka- robotti-, pienoismalli- , radioamatööri- ym. perinteiset tekniikkaharrastajat

(Electronics, robotics, scale modeling, ham and other more "traditional hobbyists of technology")

Steampunk-nostalgiaa?: Wimhurstin kone.

Tämä on laaja harrastajaryhmä, josta löytyy rautaista teknistä osaamista. Tämän lajin ihmiset eivät välttämättä innostu aatteellisesta paatoksesta tai muusta vouhkaamisesta, mutta sen sijaan arvostavat ihan oikeaa osaamista, sekä hienosti toteutettuja projekteja.

Mistä tällaisia ihmisiä löytyy ja mitä he ehkä lukevat:

Keksijät ja yrittäjät

(Inventors & entrepreneurs)

Perinteinen keksijämyytti on se, jossa keksijä, saatuaan patentin autotallissaan kehittämälleen mullistavalle parannukselle vekottimeen X, valtaa sillä maailmanmarkkinat, minkä jälkeen hänen ei tarvitse muuta tehdä kuin vihellellä. Kaunis tarina, mutta hyvin epätodennäköinen, vaikka keksintö olisi hyväkin. Tämä ei johdu ainoastaan kansainvälisen patenttijärjestelmän ominaisuuksista vaan myös siitä, että itse tuotteiden valmistus on siirtynyt yhä enemmän Kiinaan tai ainakin Suomen rajojen ulkopuolelle, jossa tuotannon aloittaminen vaatii hyvät kontaktit, paljon pääomaa, jonkun valvomaan oikeuksia, jne. Lisäksi monen tavallisemman tuotteen myynti Suomessa ja muissa maissa tapahtuu paljolti suurten markettien ym. ketjujen kautta, joiden sisäänostajien määrä ja mielenkiinto on varsin rajoitettu. Keksittävää olisi kyllä paljon, mutta perinteiset myyntikanavat suosivat enimmäkseen vain isoja valmistajia ja suureen yleisöön uppoavia tuotteita. Toisinsanoen, on ainakin kolme suurta kynnystä ensimmäisestä prototyypistä siihen, että löytäisi tuotteensa jonain päivänä lähimarketin hyllyltä.

Näistä viimeisimmän esteen voi onneksi nykyään kiertää perustamalla oman verkkokaupan, ja myymällä tuotteet sitä kautta. Elektroniikassa taas pienemmillä pajoilla on tapana tilata piirilevyt joltain ulkomaiselta piirilevylatomolta, ja juottaa komponentit levylle itse (yleensä jollain komponenttien automaattisella juotos-/ladontalaitteella), tai sitten tuotteen voi myydä rakennussarjana, ja juottaminen jää ostajan tehtäväksi.

Se missä määrin erilaiset kehittyvät "distributed manufacturing" teknologiat auttavat myös muita kuin elektroniikkaan tai ohjelmistoihin liittyviä innoivoinnin lajeja irrottautumaan globaalin massatuotannon "Economy of Scale" logiikasta, ja tuleeko sellainen koskaan olemaan taloudellisesti kannattavaa, jää nähtäväksi.

Toisaalta HakLab voi monella tapaa edistää yrittämistä: Ensinnäkin se toimii ideapajana josta syntyy varmasti myös kaupallisesti kannattavia ideoita. Toisaalta se tarjoaa tilat ja työkalut ideoiden toteuttamiseen ilman merkittävää alkusijoitusta, joten kynnys kokeilla yritysideaansa ja kykyjään on paljon matalampi. Yrityksen saatua tuulta alleen voi kerätyn kokemuksen turvin harkita laajentamista ja halutessaan on paljon paremmat mahdollisuudet saada sijoitusrahaa tarvitsematta myydä itseään.

Mistä löytyy, luettavaa:

Konkreettiset maailmanparantajat

(People who make the world concretely better, 3rd world aid, DIY, etc.)

Afganistanilaisen sairaalan Internet-yhteyttä varten rakennettu linkkiantenni joka on tehty halvasta kotireitittimestä, kanaverkosta ja MIT FabLabin avulla muotoonsa leikatuista vaneripaloista.

Nämä ihmiset eivät ehdi syyllistämään itseään hengittämisestä kun he miettivät ratkaisuja maailman energia-, ympäristö- tai terveysongelmiin. Monet projekteista toteutetaan kolmannessa maailmassa, jossa sähköä ei aina saa seinästä, eikä vettä hanasta. Tietysti sama pätee pohjoisessa erilaisissa off-grid-oloissa, siispä monia tekniikoita voi soveltaa miltei sellaisenaan vaikkapa suomalaisilla kesämökeillä.

Mistä löytyy, esimerkkejä:

DIYbio

Nykyään myös mikrobiologiset kokeet ja genetiikka on kaikkien kiinnostuneiden ulottuvilla:

  • symbiotica Australiassa toimiva taiteilijoille avoin biolabbis
  • Algae geek Jared Bouckin bioreaktoriprojekteja levien kasvatukseen

Ruokahakkerit

(Food hackers)

Ruokahakkerointi, eli luova "ruoalla leikkiminen" on myös osa joidenkin HakLabien toimintaa. Cupcake CNC (Makerbot.org) nimi juontuu siitä että sen kehittelijät aikoivat piirtää tietokonohjatulla robotilla leivosten päälle käyttäen syötävää kuorrutetta.

Kotifuusioreaktorin kehittäjät

(Inventors of the Desktop-fusion reactor)

Robert W. Bussardin "Polywell"-malliin perustuva ns. "sähköinen häkki" fuusiokokeita varten.

Kun aletaan puhua "Desktop-fuusioreaktoreista", niin ihmisiä rupeaa joko hirvittämään tai hirveästi hymyilyttämään. Kuitenkin, jos luulet että Helsinki Hacklabin pajassa fuusioreaktorisi valmistuisi nopeammin, niin ota rohkeasti yhteyttä, ainakin olemme kiinnostuneita kuulemaan sinusta! Sen päätteleminen että oletko hullu vai toistaiseksi tuntematon nero on luultavasti arvostelukykymme yläpuolella, koska me puuhailemme vain näiden yksinkertaisten heikkovirtahärvelien kanssa. Toivomme kuitenkin että ilmoitat muille pajassa olijoille ennenkuin koekäytät reaktoriasi, ihan siltä varalta että jos vaikka sulakkeemme sattuisivat kärähtämään.

Mistä löytyy, no Amerikastapa tietysti: